naslov_pd_2.jpg

Pomladanski pohod na Učko

E-mail Print PDF
Draga planinka, dragi planinec!
V nedeljo, 28. 4. 2019, vabimo vse ljubitelje hribov in narave, da se nam pridružite na pomladanskem pohodu na Učko (Vojak, Republika Hrvaška).
Učka (Vojak) je najvišji vrh istrskega polotoka, in sicer sega kar 1401 m visoko nad morjem. Na njem stoji razgledni kamniti stolp, visok 10 m, ki je bil zgrajen leta 1911. Letnica je vgravirana v samem pragu stopnic. V stolpu je urejena panorama fotografij naravnega parka Učke. Iz njega se razprostira pogled na Kvarnerski zaliv istrskega polotoka vse do Tržaškega zaliva. Proti severovzhodu pa je tudi prelep pogled na bližnje hrvaške vrhove vse do Kočevja. V bližini vrha je tudi telekomunikacijski stolp, kjer je v času
vojne služil kot vojaški radar za nadzor letalskega prometa.Opis poti: Iz Šmartnega se bomo odpeljali v smeri Ljubljane, Postojne, tu pa v smeri Pivke, Ilirske
Bistrice vse do mejnega prehoda Jelšane. Po prečenju državen meje z Republiko Hrvaško pot nadaljujemo po avtocesti v smeri Reke. Malo pred Reko zapustimo avtocesto na izvozu Jurdani od tu pa nadaljujemo pot do naselja Matulji in naprej desno v smeri Učke. Pot nadaljujemo vse do našega izhodišča Poklon (922 m). Tu zapustimo avtobus in nadaljujemo pot v smeri Učke (Vojak). Pot je lahka in ne zahteva večjih psihofizičnih naporov. Po dobri uri in pol prispemo na sam vrh, kjer si bomo vzeli malo
več časa za prečudovit razgled na Jadransko morje z otočjem Krk, Cres vse do Lošinja in Paga. Po opravljenih vseh formalnostih se bomo počasi spustili do našega izhodišča (Poklon), kjer nas bo čakal avtobus. Če nam bo čas odpuščal, se bomo spustili do letovišča Opatija, kjer se bo možno osvežiti v hladni vodi Jadranskega morja. Pot nas vodi še samo proti domu v popoldanskih urah.Čas hoje: 1h 30 min vzpon in 1h 15 min spust.Zahtevnost poti: Pot je lahka, brez večjih vzponov.
 
Oprema: Obvezni planinski čevlji, pohodniške palice. Pijača in malica iz nahrbtnika ali v gostinskem lokalu na Poklonu in pozneje tudi v Opatiji.
 
Odhod: 28. 4. 2019 ob 5.00 URI IZPRED BRUNARICE V ŠMARTNEM OB PAKI .
Prijave zbirata: Franc Zacirkovnik (041 490 771) – vodja izleta
Zoran Predolnik (041 776 398)
 
ali na sedežu društva
 
Prijave se zbirajo najkasneje do petka, 26. 4. 2019
Prispevek: cca 20 € - (strošek prevoza ob prijavi najmanj 25 udeležencev)

ŠALEŠKA PP – PAŠKI KOZJAK

E-mail Print PDF
PLANINSKI POZDRAV!
Dragi planinec, draga planinka!
 
V nedeljo, 31.03.2019, vabimo vse člane PD Šmartno ob Paki na drugi del poti po Šaleški planinski poti. Tokrat bomo pričeli v Hudi Luknji in se preko Završ in Graške gore podali do Zgornjega Razborja. V več etapah bomo prehodili celotno ŠŠP in si prislužili lepo spominsko značko za prehojeno pot. Hoje bo približno za 7 do 8 ur, ki pa ni zahtevna. Tudi kakšen priboljšek v nahrbtniku ne bo odveč.
Oprema: obvezni planinski čevlji z dobro narebričenim podplatom (za visokogorje), pohodniške palice, kapa, rokavice in v primeru slabega vremena vetrovka ali palerina.
Odhod: 31.03.2019 ob 7 00 URI IZPRED BRUNARICE V ŠMARTNEM OB PAKI
Prijave zbira: Danilo Verzelak (tel: 041-759-390) in
Predolnik Zoran (tel: 041-776-398) do četrtka, 28.03.2019
Prispevek: , prevoz, dnevnik ŠŠP, odvisno od prijav cca. 10€
 
Želimo varno hojo in lep planinski dan. Srečno!
 
ČUVAJMO NARAVO IN OHRANJAJMO NJENO CVETJE!

Pohod na Šmarno goro

E-mail Print PDF
PLANINSKI  POZDRAV! 
Draga planinka, dragi planinec! 
 
V nedeljo, 17. 3. 2019, vabimo vse ljubitelje hribov in narave, da se nam pridružite na pomladanskem pohodu na Šmarno goro.   
Šmarna gora je 669 m visok vrh, ki se nahaja severozahodno od glavnega mesta Slovenija. Z vrha, na katerem se nahaja gostinski lokal ter cerkev, se nam odpre lep razgled na Gorenjsko, del Julijski Alp, Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Prvotno se je ta vrh imenoval Holm, kar pomeni od vseh strani osamljeno višavo. Kasneje je gora veljala tudi kot božja pot, od tod izvira tudi njeno današnje ime. Zahodni vrh, Šmarno-gorska Grmada je 7 m višja od svoje vzhodne sosede. Ime se je prijelo od časov turških vpadov. Zaradi svoje lege so imeli na njej urejeno opazovalnico, s kresovi pa so dajali znamenja na blizu in daleč o bližajoči se nevarnosti turških roparskih vpadov. Nekateri danes Šmarno goro imenujejo tudi kot Ljubljanski Triglav. 
Opis poti: Iz Šmartnega se odpravimo preko Trojan proti Ljubljani. V Črnučah krenemo desno v  smeri Šmartnega pod Šmarno goro do parkirišča pri pokopališču, kjer izstopimo. Pri prvih oznakah za Šmarno goro krenemo na ožjo cesto, kjer se prične pot vzpenjati med hišami. Po krajšem vzponu, prispemo do križišča, kjer nas oznake desno usmerijo proti Šmarni gori. Pri zadnji hiši se pot spremeni v gozdno planinsko pot. Naprej se po označeni poti vzpenjamo skozi gozd nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se usmerimo levo v smeri Šmartinske poti (desno je Partizanska pot na Šmarno goro). Kmalu prispemo do kapele Žalostne Matere Božje, kjer se nam priključi še ena od poti iz Tacna po kateri se bomo tudi vračali do avtobusa. Od tu naprej se pot prične strmeje vzpenjati. Pot ves čas poteka skozi gozd. Ob poti naprej se priključi še ena pot iz Tacna, v ostrem desnem ovinku pa še pot iz Vikarč. Od tu naprej pa po široki poti mimo kapelice do razpotja, kjer se levo odcepi markirana pot na Grmado. Kaj kmalu stopimo na cesto po kateri gremo mimo zvona želja, od tu pa desno po pešpoti mimo kapelice Svete Sobote, do samega vrha Šmarne gore. Sestop pa nazaj v smeri Tacna, kjer nas bo čakal avtobus.
Čas hoje: 1h vzpon in 1h 10 min spust.     
Zahtevnost poti:  Pot je lahka, le tu in tam  so malo krajši vzponi. 
 
Oprema: Obvezni planinski čevlji, pohodniške palice. Pijača in malica iz nahrbtnika. Možna malica in pijača tudi v gostinskem lokalu na vrhu Šmarne Gore.
Odhod: 17. 3. 2019 ob 7.00 URI IZPRED BRUNARICE V ŠMARTNEM OB PAKI. 
 
Prijave zbirata:  Urška Zacirkovnik (041 498 982) – vodja izleta  
                           Franc Zacirkovnik (041 490 771) 
                           Zoran Predolnik   (041 776 398) 
ali na sedežu društva 
 
Prijave se zbirajo najkasneje do petka, 15. 3. 2019 
Prispevek:    cca 12 €  - (strošek prevoza ob prijavi najmanj 20 udeležencev)  

Enodnevni izlet na Uršljo goro (1699 m)

E-mail Print PDF
PLANINSKI  POZDRAV !
 
Dragi planinec, draga planinka!
 
Obveščamo Te, da organiziramo enodnevni izlet na Uršljo goro (1699 m).
Je razgleden, visok skalni osamelec na skrajnem vzhodnem robu Karavank, ki leži med Mežiško in Mislinjsko dolino. Sprva so goro zaradi neporaslega vrha imenovali Plešivec, ko pa so na njej leta 1602 postavili cerkev sv. Uršule, so goro poimenovali po njej. Domačini še vedno uporabljajo obe imeni, saj po njihovem planinski dom stoji na Uršlji Gori, oddajnik pa na Plešivcu.
Verjetno se bo marsikdo vprašal, zakaj ravno na Uršljo Goro. 
Kamorkoli nas pot vodi v gore po lepi Sloveniji, skorajda z vsakega osvojenega vrha s pogledom najlaže in najhitreje poiščemo in zagotovo tudi prepoznamo ravno njo. 
Tokrat pa  bomo z njenega zasneženega vrha občudovali SONČNI VZHOD. Predviden je za 7. 03 uro.
Če ga bomo hoteli videti, bo potrebno kreniti na pot že zgodaj zjutraj  z lastnim prevozom (dogovor ob prijavi).
 
Vzpon bomo pričeli snežnim razmeram primerno (Ciganija ali Križan).
 
Malica in topli napitek iz nahrbtnika (koča je odprta). Druženje pa bomo zaključili na Turistični kmetiji Rdečnik, kjer se bomo pustili presenetiti.
 
Oprema: dobri planinski čevlji, gamaše in palice, PRIPOROČAMO tudi dereze, obleko pa PRIMERNO zimskim razmeram (tople rokavice, kapo, šal). 
Odhod:  sobota, 16. februarja 2019 ob 4. uri  IZPRED BRUNARICE  PD.
Prijave zbira: Marko Novinšek (041-416-408) ali na sedežu društva.
                                                                                        
Zadnji rok prijave:  četrtek, 14. februarja 2019.
 
Prispevek: 6 € (topel obrok)
 
OPOZORILO:
S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje 
za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. 
Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev ter upoštevati navodila in odločitve vodnika!
 
Želimo varno hojo in lep planinski dan.  Srečno! 
 
                                                                                                                                                        Marko Novinšek
                                                                                                                                                       vodnik Planinske zveze Slovenije  
 

Uršlja gora

E-mail Print PDF

Draga planinka, dragi planinec!
V nedeljo, 21. 10. 2018, vabimo vse ljubitelje hribov in narave, da se nam pridružite na jesenskem pohodu na Uršljo goro, ki je namenjen »100 Urškam« na Uršljo goro. Oskrbnica doma na Uršlji gori pa bo podelila vsem Urškam spominske majice.
Kratek opis Uršlje gore: Uršlja gora ali Plešivec je razgledna gora med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Na vrhu oz. malo pod njim stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišja ležeča cerkev v Sloveniji. Na vrhu pa ne stoji samo cerkev, ampak tudi prijeten planinski dom. Od doma pa se lahko povzpnemo na 5 min oddaljen vrh Uršlje gore, na katerem stoji križ in razgledna ploščad. Med domom in vrhom pa je postavljen oddajnik, ki je viden iz vseh sosednjih vrhov.
Opis poti: Najprej se zapeljemo proti Šoštanju od koder se odcepimo v smeri Zavodnje in Črne na Koroškem. Pot nas vodi vse do prelaza Spodnje Sleme (1081 m). Od tu naprej pa nadaljujemo pot proti Črni na Koroškem. Malo pred spustom se odcepimo desno proti Naravskim ledinam vse do izhodišča za Ciganijo in pri križu zapustimo avtobus. Od tu nadaljujemo v smeri Uršlje gore, ki se prične vznožno vzpenjati skozi gozd. Pot nadaljujemo od Križana čez razgledni pašnik. Po prispetju na zgornji rob pašnika, kjer je na levi strani ruševina nekdanje kmetije Šišernik na desni pa zidana kapelica, od tu nadaljujemo pot po levi strani kapelice, kjer prečimo pašno ograjo ter dve makedamski cesti. Zgornja vodi od Naravskih ledin. Nad cesto se pot začne strmo vzpenjati skozi gozd. Sledi približno 30 min strmega vzpona, nato prispemo do ceste, ki vodi na Uršljo goro. Po markirani poti nadaljujemo vse do travnatega pobočja Uršlje gore. Sledi še kratek vzpon in prispemo do cerkve svete Uršule in bližnjega planinskega doma. Smer povratka je po isti poti nazaj do izhodišča. Hrana in pijača iz nahrbtnika, možnost tudi v domu na Uršlji gori.

Oprema:
Pohodni čevlji, pohodne palice (kdor jih potrebuje), vetrovka, kapa, rokavice (na višini 1700 m ob vetru je lahko hitro mrzlo).

Odhod: 21. 10. 2018 ob 7.00 URI IZPRED BRUNARICE V ŠMARTNEM OB PAKI.

Prijave zbirata: Urška Zacirkovnik (041 498 982) – vodja izleta
Franc Zacirkovnik (041 490 771)
Zoran Predolnik (041 776 398)
ali na sedežu društva

Prijave se zbirajo najkasneje do petka, 19. 10. 2018
Prispevek: cca 10 €


VELIKI CIRNIK (630m), BREŽIŠKA PLANINSKA POT

E-mail Print PDF
Draga planinka, dragi planinec!
 
V nedeljo, 15. 4. 2018 vabimo vse ljubitelje hribov in narave, da se nam pridružite na spomladanskem pohodu po brežiški planinski poti z najvišjo točko na Velikem (Golem) Cirniku.
Izhodišče Brežiške planinske poti je pri gostišču LES v Čatežu na nadmorski višini 185m. V gostišču lahko dobimo dnevnik planinske poti in kontrolni žig. Pot bomo pričeli pri farni cerkvi v Čatežu in se od tam povzpeli na Sv. Vid – 386m (2. kontrolna točka), ki je ves prepreden s številnimi potkami.
Uživamo lahko v pogledu na mesto Brežice, bližnjo in daljno okolico, na Krško polje, pobočja Bohorja in Orlice, na vrhove v hrvaškem Zagorju.
Po razgledu in počitku se bomo spustili po skoraj ravni gozdni poti do prvih vinogradov na Šentviški gori, od tam pa že po makadamski poti navzdol do prvega ostrega ovinka, kjer preidemo na gozdno pot. Za kratek čas gremo tudi po asfaltni cesti Žejno – Straža. Ves čas bomo uživali ob pogledih na gozdove, vinograde in manjše zaselke. 
Pot na Veliki Cirnik je razgibana in se vzpenja po bukovem gozdu. Na vrhu (n.m. 630 m) nas bodo razveselile klopi z mizami ob bivaku "Pri veseli Mici". Ob dobrotah iz lastnega nahrbtnika lahko uživamo v prijetni družbi bogatega listnatega gozda. Da smo bili na vrhu, potrdimo v vpisni knjigi in s kontrolnim žigom.
Po daljšem postanku sledi spust čez Mali Cirnik in mimo lovske koče v vas Globočice, kjer bomo poiskali 4. kontrolno točko, ki se nahaja na Turistični kmetiji pri Martinovih. Tu si lahko privoščimo kaj toplega, kmetija pa se ponaša z več vrstami rujnega rdečega in belega vina, v dobro voljo pa nas lahko spravi tudi glas harmonike.

 

Predviden čas hoje je približno 5 ur po nezahtevnem terenu.
Oprema: obvezni planinski čevlji, pohodniške palice, v primeru slabega vremena vetrovka. 

Odhod: 15. 4. 2018 ob 6.00 URI IZPRED BRUNARICE V ŠMARTNEM OB PAKI.

 

Prijave zbirajo:  Dragica Žibret (041 413 033), Zoran Predolnik (041 776 398) ali na sedežu društva.
Prijave se zbirajo najkasneje do četrtka 12. 4. 2018.
Prispevek: cca  20 € - (strošek prevoza ob prijavi najmanj 20 udeležencev)

 

OPOZORILO: S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev ter upoštevati navodila in odločitve vodnika!
Želimo varno hojo in lep planinski dan. Srečno!

 

ČUVAJMO NARAVO IN OHRANJAJMO NJENO CVETJE!
Dragica Žibret in Zoran Predolnik
vodnika Planinske zveze Slovenije
 

Tradicionalni Jožefov pohod na Šmohor

E-mail Print PDF
Dragi planinec, draga planinka!                                 
 
Vabiva te v nedeljo 18.03.2018 na tradicionalni Jožefov pohod na Šmohor.  
 
Zbrali se bomo ob 8. uri pri brunarici PD Šmartno ob Paki.
 
Z avtobusom se bomo odpeljali preko Liboj do našega izhodišča vasi Pongrac. Po približno 1,5 ure hoje bomo prišli do planinskega doma na Šmohorju. Vsi, ki se bodo udeležili pohoda, bodo prejeli kartončke in priložnostne značke, odvisno od števila udeležb na pohodu. Jožice in Jožeti pa običajno dobijo še posebno darilo organizatorja – PD Laško.
Ob 11. uri je pred planinskim domom krajši kulturni program, kjer bomo prisluhnili domači pesmi in prisostvovali podelitvi priznanj za 10x udeležbo na pohodu. 
Možno se bo sprehoditi še do Maliča, od koder je lep razgled na Celjsko kotlino (1,5 ure). 
Ob 13. uri bo odhod proti domu z vmesnim postankom pri kapelici, kjer imamo tradicionalno skupno malico iz nahrbtnikov.
Hoje bo za približno 3 ure. Pot ni zahtevna, saj vmes ni prevelikih in prenapornih vzponov in spustov.
Oprema: obvezni planinski čevlji, pohodniške palice, kapa, rokavice, v primeru slabega vremena  vetrovka ali bunda. 
S sabo ne pozabi vzeti kakšen priboljšek in pijačo za skupno malico.
 
Odhod: 18. 3. 2018 ob 8:00. URI IZPRED BRUNARICE V ŠMARTNEM OB PAKI
 
Prijave zbirata Vodja izleta:   Urška Zacirkovnik (tel: 041 498 982) in 
                                              Franc Zacirkovnik (tel: (041 490 771) ter
                                              Zoran Predolnik (tel: 041 776 398) ali  
                                              na sedežu društva PD Šmartno ob Paki, 
                                              najkasneje do petka 16.03.2018. 
 
Prispevek: cca. 10 € (strošek prevoza)

30. zimski Matjažev pohoda na Peco

E-mail Print PDF
PLANINSKI POZDRAV!
Dragi planinec, draga planinka!
 
Leto dni je naokoli in zopet je prišel čas, da se udeležimo tradicionalnega že 30. zimskega Matjaževega pohoda na Peco.
Dobimo se v soboto, 17. 2. 2018 , ob 5. uri pred brunarico PD v Šmartnem ob Paki.
Predviden čas pohoda je 7 ur.
Peljali se bomo iz Šmartnega preko Slemena (1080 m) v Črno in dalje v Podpeco do parka kralja Matjaža. Od tu bomo nadaljevali peš do doma pod Peco in naprej na vrh
(Kordeževa glava 2125 m). Za vse pohodnike so obvezni visoki planinski čevlji, gamaše, dereze, palice, oblačila in oprema pa vremenu primerna (tople rokavice,
kapa itd.) Malica in napitki naj bodo iz nahrbtnika. Možna je topla malica na koči pod Peco.
 
Prijave zbirata: Marko Novinšek 041 416 408, Martin Likeb 041 986 178 in na sedežu PD Šmartno ob Paki.

Page 2 of 3