naslov_pd_4.jpg

VISOKA VRBANOVA ŠPICA (2408 m)

E-mail Print PDF

Pozdravljen, pozdravljena!


V nedeljo, 3. sptembra 2017, te vabimo na izlet v Julijce, tik pod našim Triglavom. Tokrat se bomo povzpeli na VRBANOVI ŠPICI.
Visoka Vrbanova špica se nahaja na skrajnem jugozahodnem delu grebena, ki se dviga nad dolinama Kot in Vrata, višje pa med dolina Kot in za Cmirom. Z vrha, na katerem je vpisna skrinjica, se nam odpre lep pogled na Triglav, Rjavino, Rž, Begunjski vrh, Cmir, Škrlatico ter druge najvišje vrhove Julijskih Alp.


Pot iz Langerjevega rovta v dolini Kot naprej zavije rahlo levo in preči hudournik. Na drugi strani hudournika se kar nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd. Po polurni hoji pa se pot začne vzpenjati. Sledi nekaj deset korakov hoje po strmi poti, kjer so nam v pomoč klini, ki pa v suhem niso nujno potrebni. Strmina nato popusti in pot nas pripelje do studenčka na višini 1340m. Tu se levo odcepi neoznačena pot na Macesnovec, mi pa nadaljujemo po označeni poti, ki preči hudournik. Sledi kratko prečenje strmega dela, kjer nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno). Pot nato preči pas rušja in se višje vzpne na bolj kamnita pobočja, kjer pred seboj vidimo Debeli kamen (velik balvan, ki ga vidimo na vrhu klanca). Do Debelega kamna se povzpnemo po gruščnati poti obdanim z rušjem. Naprej se pot vzpne ob manjšem melišču navzgor in se nekoliko višje obrne bolj desno, kjer nas pripelje na razpotje, na katerem se usmerimo desno za oznakami Visoka Vrbanova špica (levo Staničev dom). Od tu naprej sledi zahtevni plezalni vzpon na Spodnjo Vrbanovo špico (2299 m) in dalje na Visoko Vrbanovo špico (2408 m). Od tu pa sledi lažji spust do Staničeve koče, kjer si bomo privoščili počitek z malico.

Za celotno prehojeno pot bomo potrebovali 11 ur, premagati pa bo potrebno slabih 1600 višinskih metrov vzpona in nekaj manj spusta. Hrana naj bo iz nahrbtnika, je pa možen okusen obrok na Staničevi koči.


Oprema: Za pohod priporočava dobre planinske čevlje, palice, rokavice, plezalni pas in samovarovalni komplet ter čelado.
Ne pozabite na dnevnik SPP, brezalkoholno pijačo in vremenu primerno obleko.


Odhod: 3. septembra ob 4. uri  IZPRED BRUNARICE V ŠMARTNEM OB PAKI.


Prijave zbirata do ČETRTKA, 31. 8. 2017 :
Marko Novinšek (tel: 041–416-408) in Franci Zacirkovnik (tel: 041–490-771).
                           
Prispevek: 15 € (odvisno od prijav).