naslov_pd_4.jpg

Velik (Golem) Cirnik

E-mail Print PDF

PLANINSKI  POZDRAV!
Draga planinka, dragi planinec!
V nedeljo, 26. 11, 2017 vabimo vse ljubitelje hribov in narave, da se nam pridružite na jesenskem pohodu po brežiški planinski poti z najvišjo točko na Velikem (Golem) Cirniku.
Izhodišče Brežiške planinske poti je pri gostišču LES v Čatežu na nadmorski višini 185m. V gostišču lahko dobimo dnevnik planinske poti in kontrolni žig.
Pot bomo pričeli pri farni cerkvi v Čatežu in se od tam povzpeli na Sv. Vid – 386m (2. kontrolna točka), ki je ves prepreden s številnimi potkami.
Uživamo lahko v pogledu na mesto Brežice, bližnjo in daljno okolico, na Krško polje, pobočja Bohorja in Orlice, na vrhove v hrvaškem Zagorju.
Po razgledu in počitku se bomo spustili po skoraj ravni gozdni poti do prvih vinogradov na Šentviški gori, od tam pa že po makadamski poti navzdol do prvega ostrega ovinka, kjer preidemo na gozdno pot. Ves čas nas bodo spremljali številni kostanji, ki so lepo obrodili. Za kratek čas gremo tudi po asfaltni cesti Žejno – Straža. Ves čas bomo uživali ob pogledih na jesenske gozdove, vinograde in manjše zaselke.
Pot na Veliki Cirnik je razgibana in se vzpenja po bukovem gozdu. Na vrhu (n.m. 630 m) nas bodo razveselile klopi z mizami ob bivaku "Pri veseli Mici". Ob dobrotah iz lastnega nahrbtnika lahko uživamo v prijetni družbi bogatega listnatega gozda. Da smo bili na vrhu, potrdimo v vpisni knjigi in s kontrolnim žigom.
Po daljšem postanku sledi spust čez Mali Cirnik in mimo lovske koče v vas Globočice, kjer bomo poiskali 4. kontrolno točko, ki se nahaja na Turistični kmetiji pri Martinovih. Tu si lahko privoščimo kaj toplega, kmetija pa se ponaša z več vrstami rujnega rdečega in belega vina, v dobro voljo pa nas lahko spravi tudi glas harmonike.
Predviden čas hoje je približno 5 ur po nezahtevnem terenu.
Oprema: obvezni planinski čevlji, pohodniške palice, v primeru slabega vremena vetrovka.
Odhod: 26.11. 2017 ob 6.00 URI IZPRED BRUNARICE V ŠMARTNEM OB PAKI.

Prijave zbirajo:  Dragica Žibret (041 413 033)
                            Franc Zacirkovnik (041 490 771)

ali na sedežu društva.

Prijave se zbirajo najkasneje do četrtka 23.11.2017

Prispevek: cca 20 €  - (strošek prevoza ob prijavi najmanj 20 udeležencev)